Välkommen till Vilda Vackra Vilhelmina (Vualtjere på samiska)

0kommentarer

Ja då va man framme i Vilhelmina. Flygresan gick bra men tyvärr fick väskan lappsjuka och försvann på vägen. Nu är den stora frågan: Vilka får sina julklappar i år?

Här uppe är det minus 2 grader och ca 35 cm snö på marken. Klockan 14.00 var det kolsvart ute. Om jorden inte går under på fredag så kanske vi kan förvänta oss lite mer solljus därefter.
 
Här är en bild från 2010. Människorna är i minoritet i Vilhelmina kommun...
 
...här är det renen som bestämmer

 
Kommunens landareal är 8 120 km2 och är därmed bland de tio största kommunerna i Sverige till ytan. Befolkningstätheten är ca 0,86 invånare per kvadratkilometer. Totalt är det 6958st som bor i kommunen. I väster gränsar kommunen mot Hattfjelldal i Norge. Drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina, Gustav IV Adolfs gemål, lånade 1804 ut sitt namn till orten Vilhelmina. Fram till 1804 hette orten och socknen Volgsjö. Tätorten kallas i folkmun "plass´n". Man går eller åker inte dit, utan man far. "-N'Henrik, Ska vi fara till plass´n?"
 
 
 
"I silver två korslagda blå vargspjut, försedda nedtill med skoning och upptill med renhornslida över spetsen, allt i rött, under en med röda bårder på silver försedd blå lappmössa, med tre kilar synliga, och däröver en av en vågskura bildad blå ginstam, belagd med en öppen krona av silver".

Kommentera

Publiceras ej