Av farmor fick jag ett recept på Salmbärsgrottor och idag tog jag fram förklädet och kavlade upp ärmarna. Degen var lätt att göra och sylten stod ju klar i kylen (kokades för ca en vecka sedan) så det gick snabbt att få kakorna klara för ugnen. Så här såg de ut innan gräddning:


Och efter gräddningen såg de ut så här:

Nästa gång ska jag nog göra kakorna lite mindre så man orkar äta många!
Henrik har hjälpt mig att fylla kylen ifall någon vampyr skulle dyka upp. Snabb som jag är häller jag då upp ett glas Tru Blood innan vampyren ifråga hunnit sätta tänderna i mig.Idag dammade jag av muffinsformen jag fått av Henrik och satte igång ett muffinsbak. Som smaksättare använde jag flädersaften vi gjorde på Kullavik i sommar. Så här bra blev det:


Ett fat fullt av Fläderrosor


Ett enkelt recept med få ingredienser kan bli så här gott/fint!


På väg mot stugan

Mamma o pappa har målat och gjort om. Fina nya köksmöbler passar
fint i den "nya" stugan


En sväng på myren gav inte stor utdelning. Blåbär fanns det gott om
så jag plockade några för att fylla ut i hinken..


Pappa o Lasse tog en tur med båten och kom hem med dessa fina firrar
som vi rökte och åt till lunch. Bara hemma man får så fin mat!
Vi började dagen med en tur på Universeum där vi såg många (fina) djur. Universeum är skandinaviens största Science Center. Man kan följa vattnets väg ned från fjällbäcken, längs sjöar och älvar, ut i havet! Vi besökte även regnskogen, akvariehallen och Kalejdo där vi löste brottsmysterier i Krimlab. Ett hus fyllt av roliga upplevelser för stora och små.Lunch åt vi på Liseberg där de annonserade stort om min ankomst. Ja jag får väl skriva vad det står på skärmen för så stort blev det inte på kortet; Lotta på Liseberg.

Jag gick in helhjärtat för att vinna en stor chokladkaka på chokladhjulen men utan tur. Jag använde upp en hel påse med mynt som Henrik hade sparat ihop men utan att lyckas. Till slut fick jag upp en råtta ur en automat med gripklo. Efter alla ansträngningar blev vi sötsugna och delade på en stor Lisebergsvåffla.

Efter Liseberg gjorde vi ett besök i trädgårdsföreningen och åkte en tur med Paddan som går på den gamla vallgraven  och under de många broarna, bl.a. den låga "Osthyveln". Vi avslutade dagen i Botaniska trädgården, där man lätt hade kunnat tillbringa många timmar.

Efter en fullspäckad dag var vi rätt möra i benen så pappa fick komma med finbilen och hämta upp oss. Hemma hade mamma förberett middag. Tack och hej!
Idag när jag gick för att hämta posten fick jag en väldigt trevlig överraskning. Där låg ett sånt brev som man inte fått på många år. Fint brevpapper med klistermärken och texten: Hemligt!När jag öppnade kuvertet blev det bara ännu bättre. Inte bara ett brev skrivit idagarna var det även ett brev som blev skrivet för snart tio år sedan men som aldrig blev skickat. Där låg även ett presentkort som brevskrivaren hade fått av mig på 90-talet och som hon nu vill lösa in. Ja det ska väl gå bra! (Fast det blir nog svårt att hitta en middag för 40:-)

Det låg också med ett fint armband. "In the old days" brukade vi roa oss med att göra såna armband i olika färger.

Nu kan ju dagen bara bli bra. Vilken start!
Har haft dille på bär på sista tiden. Hos Henriks föräldrar i Eskelhem plockade vi röda vinbär och kokade i saftmajan, sedan gjorde vi gelé av en del av saften. Nu äter jag det till allt! Här nedan serverades den med stekt lax med gröncurrysås och smör- och persiljeslungad potatis.


Dagen efter ställde vi oss vid spisen igen, denna gång för att koka jordgubbssylt. Första omgången kokade vi jordgubbs- och krusbärssylt. Krusbären hittade vi här i trädgården. Vid andra kokningen bytte vi ut krusbären till svartpeppar. Detta var en hit! Vilken smakexplotion när man mitt i allt det söta får i sig lite stark peppar.

Tre burkar med olika innehåll; Rödvinbärsgelé, Jordgubb och krusbärssylt; Jordgubbssylt med svartpeppar


Salmbär - Gotländsk delikatess

Idag cyklade jag och Berna iväg på en tur för att leta efter salmbär. Det var inte mycket vi hittade, någon hade troligtvis hunnit före oss. De mognar i omgångar så kanske om man gör ett nytt försök om en vecka eller två att man hittar fler. Jag ska i allafall koka sylt på det här vi hittade och ta med en burk upp till norr.
Idag har jag pysslat och donat i köket. Örtsalt stod på "To do listan" så jag slängde mig ner i rabatten och plockade på mig av godheterna som finns där. Vilken lyx att ha färska kryddor precis utanför ytterdörren! Eftersom det ska vara en del av farfars present fick det bli ett örtsalt som jag hoppas ska passa till fisk med rosmarin, citron, timjan och gräslök. Det är fantastiskt vilka dofter som sprider sig i köket när man pysslar med färska kryddor.Jag har köpt fler såna här små söta burkar så jag ska göra fler sorters örtsalt någon dag. Jag måste försöka ta till vara på allt som växer här.