Nu är det snart första advent och hög tid att pynta hemmet. Jag har inte så mycket julpynt så jag ställde mig i köket och gjorde pynt av pepparkakor.





Resten av degen blev vanliga pepparkakor


Jag kunde inte låta bli att dekorera några men det visade sig att det är rätt trist och vad gör man egentligen med pepparkakor fulla med kristyr? Speciellt gott är det ju inte...


Nu är det jul här i vårt hus!
Idag har jag haft bakfnatt! Drog igång en bröddeg på eftermiddagen och när de tillslut stod i ugnen satte jag igång med Lingonbars (recept från Mia Öhrns hemsida). Dom står och kallnar just nu så jag har inte provsmakat än men de ser väldigt goda ut. Jag hade kanske lite väl mycket lingon och blåbär i så den blev nog lite "fuktig".

Lingonbars

Till cirka 15 bars:
75 g smör
3 dl riven kokos
3 dl havregryn
1 dl vispgrädde
1,5 dl (210 g) ljus sirap
0,5 dl strösocker
175 g (cirka 2,5 dl) frysta lingon

1. Smält smöret i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen. Rör ner alla ingredienser utom lingonen.
2. Klä en ugnsform, cirka 23 x 23 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut två tredjedelar av smeten i formen. Strö lingon över och därefter resten av smeten.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter, den ska bli ordentligt gyllenbrun. Låt svalna lite, lossa kakan ur formen och skär den i bitar. Kakan smular sig lite, men det är precis som det ska vara.





Nu ska jag göra klart pepparkaksdegen som jag påbörjade när lingonkakorna stod i ugnen.
Mjuk pepparkaka

Ingredienser
3 3 st ekologiska ägg
2.5 2.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
50 50 g smör
2 2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 1 dl gräddfil
3.5 3.5 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
1 1 dl rårörda lingon/lingonsylt

Lingonkräm:
3 cremé fraishe
lingonsylt

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med kryddorna och blanda det och gräddfil med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.

Smörj en sockerkaksform, bröa och fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Blanda ihop cremé fraishe och lingonsylt och servera med kakan.





Denna mjuka pepparkaka bakade jag idag. Supergod!
Jag har gjort äppeldryck som blev väldigt lyckad. Jag började igår med att riva 1½kg äpplen från Eskelhem i min fantastiska Ankarsrum-hushållsassistent. Sedan rörde jag ut äppelmassan i en bunke med 1 liter vatten, där jag även hade tillsatt 1 msk citronsyra och 2 krm natriumbensoat. Några myntakvistar från trädgården fick hänga med på äppelfesten som pågick i kylen i ett dygn sedan hällde jag upp massan i min nyinköpta saftsil.

Under tiden äppeldrycken rann ur silen åkte jag till Birgitta i Slite och bjöd på lunch. Jag hade gjort en paj med lappländska kantareller och purjo. Istället för vanlig äggstanning hade jag gjort en med keso, ägg, salt, peppar och tabasco som jag hällde över pajen. Lite riven ost och en skivad tomat fick utgöra toppskiktet. Riktigt gott! Att ha hälften hälften grahamsmjöl och vetemjöl i pajskalet gör pajen extra god tycker jag!

När jag kom hem pressade jag ur det sista ur äppelmassan och blandade sedan i socker i drycken. Jag hällde därefter upp ett stort glas och drack i djupa klunkar. De ni! Då skulle ni vart me! När Becca kommer ska jag bjuda henne på en julig äppeldryck kryddad med ingefära och kanel.

Jag ska alldeles strax hoppa på cykeln och dra iväg till Wisby Strand där en ung tjej ska berätta om sina äventyr runt om i världen. Hoppas det blir intressant!

"I år gästas Ekodagen av naturguiden och äventyraren Vera Simonsson som med sitt föredrag Från Afrika till Arktis bjuder på en omväxlande berättelse om natur, energi, drivkraft och motivation."



(bild tagen från gotland.se)
Jag har en påse med äpplen som jag fått av Henriks föräldrar så idag bestämde jag mig för att testa ett recept på Cideräpplen. Det var lätt att göra och blev bra förutom att några av bitarna kokade sönder lite för mycket.

Cideräpplen

4 äpplen
2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
½ pressad citron
2 dl socker
5 kryddnejlikor

Skala och skär äpplena i klyftor.
Koka upp alla övriga ingredienser. Sjud äppelklyftorna nätt och jämnt mjuka ca 5 minuter. Låt lag och äpplen kallna var för sig. Slå den kalla lagen över klyftorna.


Detta serverade jag med en klick cremé fraishe som jag hade vispat ihop med lite äkta vanilj och strösslade lite krossad choklad med mintsmak över. Mums filibaba!
Igårmorse ringde Bertil och frågade om vi var sugna på en cykeltur på Tofta skjutfält. Trevligt! tänkte vi och gjorde oss iordning för en sväng. Vad vi inte visste var att Bertil är en riktig krutgubbe som skulle köra helt slut på oss. Vi började med en titt på förödelsen efter GGN-helgen (det var inte så illa) och spanade ut bra utkiksplatser för nästa år. Efter en dryg timmes cyklande tog vi en kort paus och åt varsin clementin. Toppenväder hade vi. Vem hade trott att man skulle kunna va ute och cykla så här i November? (inte en äkta norrlänning iaf)

Efter clementinpausen hoppade vi på cyklarna och fortsatte färden söderut till ett utkikstorn där vi klättrade de 90 trappstegen till toppen och tittade på utsikten.



Efter att ha kikat ut lite över världen fortsatte vi söderut till Gnisvärd där vi bestämde oss för att påbörja hemresan. Vi var fortfarande vid gott mod och kände oss starka. När vi sedan kom upp på Toftavägen började det kännas i låren. Efter ytterligare ca en mil skakade benen och jag längtade hem. Efter ytterligare några kilometer var det bara löftet om en stor bit av Bernas kladdkaka som höll mig vid liv! Jag var rädd att hoppa av cykeln för jag var helt övertygad om att benen inte skulle bära mig utan att jag bara skulle falla ihop i en hög där på grusvägen. Det konstiga var att Henrik och Bertil inte verkade trötta alls! Jag tror jag måste träna upp mig lite om jag vill fortsätta att umgås med det här gänget! Henrik fick till och med cykla bredvid mig och putta på bitvis för att jag inte skulle brista ut i gråt =) Tur att han är en gentleman...
Sista biten cyklade vi på löpspåret på P18 där de hade satt upp en stor Mål-skylt (jag tror Bertil hade ordnat det här för att jag skulle återfå ett gott humör) som jag fick cykla förbi och känna glädjen av att nästan vara hemma. Framme på Lännavägen tog jag mig upp och la mig på soffan. Där stannade jag resten av dagen och kvällen tills Bertil skjussade hem oss. Cyklarna fick vi ta på cykelstället. 

Om ni undrar vad Henrik gör på bilderna så har han köpt en ny telefon. Han knappade in vår runda och vi fick fram att vi hade under dessa ca 4 timmarnas cykling bränt 2 avokados och 4 päron. Där kände jag att nån kunde slänga telefonen i brunnen. 2 avokados? Dom är ju nyttiga...just dom ville jag inte bränna. 2 avokados kan jag gladeligen behålla. Jag hade önskat mig att telefonen hade sagt att vi hade bränt en halv kladdkaka eller 3 liter gräddglass eller nåt sånt men icke. Verkligheten är inte alltid rolig...


Ungefär vid den röda ringen vände vi hemåt igen. Nästa gång jag ska följa med på en sån här tur ska jag packa en stor picknick med mackor och kakor så man kan göra lite fikapauser längs vägen.

Jag trodde jag skulle vakna med en hemsk träningsvärk i benen efter den här mastodontturen men faktiskt inte. Sanningen är den att det nog bara har gjort gott!
Idag var det dags för för den stora dagen vi gått och väntat på. (Vi = jag och bilen) En lite mer orolig än den andra. Bilen har varit cool-lugn hela tiden. (Jag borde kanske ha anat att det skulle gå vägen.) Jag kom dit lite nervös. Fick för mig i sista minuten att den bokade tiden var 10.30 och inte 11.30 som klockan snart skulle bli. Den lilla panikattacken skulle visa sig vara obefogad men i all hast körde jag fel och i den långa gutebacken ramlade helt plötsligt fälgskyddet av (det nya som jag hittade efter att ett hade ramlat av tidigare i höstas). Jag fick svänga in på en grusväg, tvärnita och springa ut och hämta upp fälgen igen.  Jag sparkade! dit skyddet igen och körde iväg till bilprovningen. Väl där visade sig det att jag inte hade tagit fel på tiden och jag kunde andas ut. Fick köra in nästan på en gång och det visade sig att besiktningskillen var lika gammal (eller ung och fräsch som jag sa ;)) som Saaben. Båda födda -88. Vet inte om det var min förtjusande uppenbarelse eller bara saaben men godkänt blev det i alla fall! Några småsaker som måste fixas till nästa år (som att för första gången sedan -88 lossa på dragkroken) men tillbaka behöver vi inte komma förrän om ett år i alla fall. Nu ska vi bara tuta och köra!!



Den här fina bilden tog jag under min morgonpromenad. Här är den i tre olika varianter. Om ni önskar en poster eller canvas-tavla så kan Henrik ordna det till en rimlig summa kosing. Bara skicka in beställningen!







I lördagskväll gjorde vi en Amerikansk sötpotatispaj i all hast. Den var lätt att göra och med lite samarbete gick det fort. Henrik drog ihop en pajdeg med kanel medan jag kokade sötpotatis och vispade ihop smeten. Som smaksättning förutom sötpotatisen var det kanel, lime, ingefära, vaniljsocker och riven muskotnöt. Som dekoration la vi ut blandade nötter i ett fint mönster. Det här är verkligen en kaka jag kan rekommendera! Skriv av recepet här nedan och prova själv!

Amerikansk sötpotatispaj
Pajdeg:
3dl vetemjöl
1 tsk kanel
100g smör
2 msk vatten

Fyllning:
400g sötpotatis
25g smör
1½dl socker
3 ägg
1 lime (skal o saft)
1tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
lite riven muskotnöt
1 dl grädde
ev 2 msk konjak
80g pekannötter

Börja med degen. Blanda mjöl, kanel o smör. Blanda ner vatten och tryck ut degen i en form. Förgrädda 10 min i 225 grader. Sänk sedan ugnen till 200 grader.
Skala o skär potatisen i mindre bitar, koka den mjuk och låt svalna. Vispa ihop potatis, smör, socker och ett ägg i taget. Riv ner limeskalet och pressa i saften. Tillsätt kanel, ingefära, vanilj, muskot och grädde. Blanda väl och häll sedan ut smeten i formen. Lägg på nötterna i ett fint mönster. Grädda i 30 minuter.

Servera med grädde och frukt.
Dimman har legat tjock över Gotland sedan i helgen. Imorse drog jag på mig kläderna och gick sedan ut på en lång, härlig morgonpromenad. Jag vandrade över åkrar och i skogar, hela tiden omgärdad av dimma. Det är helt vindstilla och fortfarande ganska varmt, ca 10 grader, så med andra ord helt perfekt promenadsväder. Passa på att njuta av hösten och gå ut på en långpromenad du med!

I helgen gick jag och Henrik till Högklint. Här är ett par bilder därifrån.


Henrik i ett hav av härliga höstfärger


Med havet i bakgrunden