På läkarmissionens hemsida kan man starta en insamling till ett välgörande ändamål. Jag har gjort just det och tänkte att även du ska skänka en slant. Detta gör du här:

En ljusare framtid


Information om projektet:

Gatubarnsarbete, Etiopien

Detta projekt riktar sig främst mot fattiga barn på landsbygden som löper stor risk att bli gatubarn. Vår partner driver också ett arbete direkt för gatubarnen på Addis Abebas gator. Ett gatuteam är ständigt ute hos barnen, man driver matbespisningar, ett par skolor och ett arbete bland prostituerade flickor.

Förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet är inriktat mot familjer i Entoto i norra Addis Abeba med barn i åldrarna 4-14 år som inte har råd att låta sina barn gå i skolan. Barnen får hjälp med skolarbetet, de får skolmaterial, kläder, mat och även läkarvård.  Föräldrarna får undervisning och rådgivning i barnomsorg, barnpsykologi, barns rättigheter och familjeplanering. Man ger även undervisning i hälsovård, sanitet och HIV/Aids.

Genomsnittsfamiljen tjänar 110-115kr i månaden och har 5-7 barn att försörja. Flera av barnens föräldrar har dött eller är döende i HIV/Aids. De flesta barnen har därför ingen som uppmuntrar dem att gå till skolan och de hamnar istället på gatan.

Kostnaden för det förebyggande arbetet är beräknat till 100 kr per barn och månad.

Just nu laddar jag för julen. Vi åker ju bort under juldagarna så vi måste överdosera nu så vi inte kommer att sakna julen för mycket. Vi har under de senaste veckorna ätit tomtegröt flera gånger och ikväll griljerade vi en skinka.


Julmust och Dumle med pepparkakssmak. Mums!Julskinka griljerad och dekorerad med hela nejlikor. Senap och Bernas hemgjorda äppelmos passar utmärkt till! Henrik bakar gotlandslimpa så imorgon får vi oss förhoppningsvis en skinkmacka till frukost.
Vi har börjat se en ny tv-serie. Den heter Homeland och handlar om en amerikansk sergeant, Brody, som kommer tillbaka till hemlandet efter åtta år som krigsfånge i Irak. Claire Danes spelar en CIA-agent som tror att Brody har konverterats och att han planerar en attack på USA. Serien visas på SVT1.Idag när jag kollade runt på min mail hittade jag denna bild som min farbror hittade för nåt år sedan. Det är en släkting, Skomakare Karl Reinhold Grönlund, som i slutet av 1800-talet satt 6 år i fängelse för 4e resan stöld.Blev triggad att googla runt lite om brott och straff och hittade den här texten om Tector och Hjert. De var de två sista människorna i Sverige som blev offentligt avrättade. Tector blev dömd till döden och avrättades på Gotland 1876 (I närheten av Stenkumla). Jag måste erkänna att jag är lite impad av Tector. Han var först och främst gift med en kvinna som hade det fantastiska namnet Charlotta (hon var iof antagligen efterbliven) och de hade en dotter som hette Wilhelmina! men han måste också ha varit en otroligt duktig tjuv! Man beräknar att han stulit till ett värde av inte mindre än 957 000,-! Tänk er den summan på 1800-talet. Inte illa pinkat.

Det som i alla fall fick mig att läsa så här långt i texten var raderna om Hjerts avrättning (Fallandesjuka var namnet för epilepsi):

Hjert avrättades på Villåttinge härads gamla avrättningsplats på Lidamon nordväst om Malmköping i Södermanland. Cirka 150 bönder från trakten hade kommenderats ut att stå spetsgård. Omkring 2 - 3.000 personer beräknas ha samlats för att se avrättningen av Hjert. Skådespelet avslutades med att personer ur folkmassan rusade fram för att med skedar och glas samla upp blodet som pulserade ur den huvudlösa kroppen. Enligt gammal sed var blodet från avrättade medicin mot fallandesjuka.


Usch va hemskt!! Förstå att folk sprang fram för att få lite blod, är det inte groteskt? Hade du och jag gjort samma sak om vi levt på den tiden? Antagligen..


Kan man jämföra det med dagens rusningar?

H&Ms lansering av samarbetet med Versace


Återigen H&M. Samarbete med Stella McCartney


En vanlig vardag för tunnelbaneresenärer


Media Markt öppnar butik i SverigeJag har en fd arbetskamrat som gör jättefina tårtor så när jag nu skulle göra en tårta till Henriks 30års dag så besökte jag hennes hemsida (Bli min jäst) och hittade en fin tårta som jag skulle prova att göra. Det som sen hände var ett antal olycksaliga händelser efter varandra och resultatet kan ni se längre ner på sidan.
Även om den inte var så fin så var den god. Eller för att vara helt ärlig så var den inte så god. Fast vi har ätit upp hela ändå så äcklig kan den ju inte ha varit. Inuti hade jag bl.a. en hallonmousse, den var bra.
...kolla speciellt in bilderna. Se om ni känner igen någon av fotomodellerna =)Husvagn o Husbil


Igår besökte jag tillsammans med pappa Mitt kök-mässan här i Stockholm. Mitt kök är Nordens största konsumentmässa för mat, dryck och köksutrustning. Det var extra roligt just för att två duktiga entreprenörer från Vilhelmina var med och tävlade i SM i mathantverk.

Jurymedlemmarna som provsmakar och bedömmer fisken.
Två värdiga guldvinnare! Helens Gårdsbutik vann SM-guld för sin kråkbärssaft och Martin Bergman vann SM-guld för sin gravade röding. Grattis till båda!
Igår var vi på filmhuset och satt i publiken under inspelning av ett av avsnitten av Slaget om Sverige. Programledarna var radarparet Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg.Slaget om Sverige är ett frågesportsspel i samma anda som På spåret. Det var två lag i varsin "bur" som tävlade mot varandra i kunskap om Sverige. I detta avsnitt var det Jönköping och Stockholm som tävlade mot varandra. I Stockholmslaget var Gustaf Hammarsten lagkapten och i Jönköpingslaget var det Lars Adaktusson. Det var ett trevligt sätt att spendera söndagseftermiddagen på.


Henrik väntar på starten


Björn blir sminkad innan starten
Idag gick jag och Henrik på lördagsloppisen här i Upplands Väsby och som vanligt hittade jag ett fynd! Den stod högst upp på hyllan i källaren och kallade på mig. Röd och fin lyste den upp rummet och ni kan ju se hur glad jag blev!


En röd Kenwood Café Retro. En manuell espressomaskin med mjölkskummare. Nu blir det lyxkaffe på helgerna.
På hemvägen blev vi stoppade av en gubbe som hade letat efter en begagnad sån maskin länge och nu bestämt sig för att köpa en ny till familjen i julklapp. Han hade dessutom varit på loppisen innan oss men inte sett den, så det var ju tur för oss!
Sitter här hemma och snorar. Det är så trist! Ute är det grått och höstigt. Kanske jag ska ta mig ut på en cykeltur i alla fall, lite frisk luft har väl ingen dött av. Tänk vad lätt man blir uttråkad fastän det finns jättemycket man kan göra. Jag har flera kapitel i Integrerad Organisationslära att läsa och jag skulle kunna göra lite resultats- och likviditetsbudgetar eller några balansräkningar. Jag skulle också kunna diska, handla, duscha och klä på mig...
Nej, jag får nog stänga av datorn, hämta en kopp te, ta fram miniräknaren och hugga tag i några av övningarna så jag får något gjort idag. Imorgon kanske jag är frisk...High-life!

Jag har kommit på flera jättebra idéer på hur vi ska inreda nya lägenheten! Superglad för det, idéerna bara sprutar ur huvudet. Det har dock visat sig vara bara jag som är superglad. Den här artikeln hintade Henrik häromdagen att jag borde läsa:

How to De-Crapify your home


Vi kanske kan hitta en medelväg??