(Från Trip.se)

Lotta kombinerar jobb och utbildning
Med en termin kvar på vid IHM Business school har Charlotta Grönlund redan ett jobb med samma fokus som den tvååriga högskoleutbildning hon läser, nämligen affärsutveckling inom turism. Det bästa med jobbet på Kurbits är enligt Lotta att få hjälpa de små turistföretagen att utveckla sina verksamheter. Genom Kurbits får företagen tillgång till föreläsningar, ett bredare kontaktnät och olika verktyg som kan underlätta när företagen vill utveckla sin verksamhet.

Efter att ha arbetat på stora hotell i storstäder och på små hotell på landsbygden valde Lotta att läsa en utbildning inom turism.

- Jag har arbetat inom besöksnäringen hela livet, både i Sverige och utomlands. Det har varit allt från servitris och receptionist till hotellchef, berättar Lotta.

I utbildningen på IHM Business school ingår ämnen såsom marknadsföring av destinationer, marknadsanalys, ekonomi, juridik, affärsutveckling med flera. Lotta och hennes studiekamrater kommer efter utbildningens slut att ha haft totalt 27 veckor med praktik, uppdelat på tre olika tillfällen. Under sin utbildning har hon gjort praktik på två ställen; Razormind som är ett konsultbolag och på Kurbits där hon nu jobbar deltid.

- Det bästa med utbildningen är praktiken, dels att få möjlighet att testa de inlärda kunskaperna och dels att knyta värdefulla kontakter.

På frågan varför fick jobb efter praktikens slut svarar hon att hennes erfarenheter och kunskaper verkade passa de behov RTS och Kurbits upplevde sig sakna. Då Kurbits och Razormind, där hon gjorde första praktikperioden, sitter i samma lokaler fick hon lång tid att visa vad hon kunde erbjuda.

- Risken för Kurbits att anställa mig upplevdes nog mindre än om de skulle ha rekryterat utifrån, menar hon.

Lotta arbetar sedan slutet av 2012 som administratör på Kurbits. Kurbits är ett affärsutvecklingsprogram för småskaliga företag i turist- och besöksnäringen. Hennes arbetstider är ca 1 dag i veckan och arbetsuppgifterna handlar om allt ifrån att skriva avtal och sköta administration, ha kontakt med tryckerier, sköta utvärderingar och interna processer till att delta i utvecklandet av nya produkter.

Om man är intresserad av att läsa en utbildning inom turism ska du enligt Lotta försöka hitta en utbildning där kurserna matchar det jobb du önskar få. En utbildning där praktik ingår gör det lättare att knyta kontakter och få in en fot i branschen, menar hon. På frågan vad hon vill jobba med i framtiden svarar hon snabbt:

- Just nu vill jag fortsätta att jobba här i Stockholm men i framtiden skulle jag vilja ha ett eget turistföretag, gärna på svenska landsbygden.
En bild från förra årets köttfest "Carne-val". Längtar till nästa träff med bästa tjejerna!