FIRO

1kommentarer

Idag var första dagen på min utbildning. Det var spännande att träffa alla kursare och äntligen få påbörja denna resa. På förmiddagen fick vi först information om skolan och utbildningen och sedan var det dags för en föreläsare att prata och diskutera med oss om våra mål, hur man når resultat och hur vi fungerar i olika grupper. Han visade bl.a. på en teori av en amerikansk psykolog, Will Schutz som kallas FIRO.


Tillhöra-fasen är det första stadiet i en nybildad grupps utveckling. Det var så tydligt att vi befann oss just här. Samtalen är artiga och ytliga. Alla medlemmarna i gruppen är måna om att bli accepterade av de andra och de funderar mycket kring om de verkligen vill tillhöra gruppen och hur mycket de är beredda att anpassa sig. Andra vanliga undringar är om man passar in och vilka de andra är.

Då alla börjar förstå vilka de andra är, eller vill vara infinner sig en lätt kamratlig stämning - något man brukar kalla "gemyt". Accepterar gruppen att ens erfarenheter faktiskt bär gruppens arbete framåt börjar så alla i gruppen att försöka hitta sina egna roller. Olika ledare (någon uttalad ledare, kanske några outtalade) börjar utkristallisera sig. Andra blir tystare. Vissa gör. Andra talar och planerar mer. Vissa är praktiska och utför vad som måste göras för att gruppen skall komma vidare osv.

Till sist har man - i de fall där gruppen faktiskt får gå igenom de här faserna, utan ny inblandning av t.ex. nya gruppmedlemmar eller frånfall av äldre medlemmar, en tämligen homogen grupp där alla litar på varann, där styrkor och svagheter kan diskuteras öppet och där alla accepterar alla för vad alla är och gör. Om dynamiken i gruppen nu förändras kan gruppen mycket väl kastas tillbaka till Tillhöra-fasen.

Vi fick göra olika gruppövningar och hade riktigt roligt! Nu ska jag sova för imorgon är första föreläsningen!

1 kommentarer

Anette

18 Sep 2011 20:24

Det är så roligt att läsa din blogg!!man får ofta skratta!

FIRO är intressant och nyttig att fundera på ibland , när man tycker det "gnisslar" i gruppen.kram

Kommentera

Publiceras ej