På svt har de en "matvecka" med flera bra dokumentärer ang. mat och fetma. Jag har sett ett par av dem och de är verkligen lärorika. Visste ni till exempel att soppa mättar bättre än "fast" mat? Och att fettsnåla mejeriprodukter hjälper kroppen att bli av med fett. Andra bra tips om man vill gå ner i vikt var dessa:

Ät på mindre tallrikar. Genom att äta på mindre trallrikar kan vi äta 22 % mindre än vad vi brukar göra


Ät mer protein. Protein dämpar hungerkänslan.Undvik buffeér och köp bara en sorts godis; Vi äter mer när vi erbjuds fler alternativ.Jag antar att det skulle vara lättare att gå ner/behålla vikten om man inte var så otroligt glad i kakor och godis också. Ju mer jag försöker att undvika sötsaker ju mer sugen blir jag på dem. Idag fick jag en hög med äpplen av grannen så imorgon tänkte jag göra en äppelkaka. Har ni något bra recept så skicka gärna det hitåt! Gärna med kanel och havregryn i. (Känner mig lite extra nyttig när jag  har havregryn i kakor)

Har också planerat att göra sega chokladsnittar som Pernilla hade bloggat om på sin blogg Bli min jäst. Bilden är lånad därifrån. De ser så himla smaskiga ut och imorgon är det ju dags för fredagsmys ;)


På en liten plastbricka på mitt köksbord ligger tusentals små små färgglada pärlor utspridda. Jag har börjat lägga pärlplattor och hittills har jag åstadkommit två hundhuvuden, en tax och en pudel. Det går åt en väldans massa tid och tålamod när man måste plocka upp varje pärla med pincett. Mitt kända korta tålamod till trots tycker jag att jag gör ett väldigt bra jobb. När Henrik kom hit med hela pärlplattekitet hade han gjort två små rosa hjärtan med svart ram och jag har nu gjort örhängen av dem. Väldigt fint! Ska nog ha på mig dom i veckan och va pärlplatte-chic.


Klåddan blev förresten väldigt väldigt god! Vi stekte dom i stekpannan istället för i ugnen och det gick hur bra som helst! Henrik gjorde två igårkväll, resten av degen ställde vi in i kylen för vi hade inte tid att grädda fler. Idag när jag kom hem och öppnade kylskåpet hade degen nästan rymt så jag samlade ihop den och gräddade resten. Lunch och middag bestod således till största delen av bröd. Väldigt gott bröd. Testa! Palt + bröd = brödpalt = gott!

Igår när jag kom tillbaka till Gotland gjorde jag vad jag är bäst på. Palt! Det är min favoritmat att äta när jag är själv. Jag kan då låsa in mig, äta tills jag hamnar i paltkoma och sen dagen efter kan man steka upp resten och äta sig hela vägen till koma igen. Har man inte ätit så mycket dagarna innan så magsäcken har krymt lite räcker palten kanske till en tredje omgång också. Det enda som kan gå fel under ett paltrace är att fläsket, smöret, lingonsylten eller mjölken tar slut. Men ett äkta proffs från norrland ser ju till att nåt sånt förskräckligt inte händer.

Den här gången har jag sparat paltspadet och ska imorgon tillsammans med Henrik göra Klådda. Tilläggas bör kanske att jag har hittat den enda guten som gillar palt så han är inte överlycklig när jag låser in mig och kör paltrace utan honom...flyttar vi ihop en dag får vi nog börja göra dubbla satser =)


Klådda

ca 28 st, 23 cm diameter

2 dl matolja 37 grader
1 1/2 l paltspad 37 grader (eller vatten)
3 1/2 dl ljus sirap
80-90 g jäst för söt deg
2 kg rågsikt
1 dl vetemjöl

Blanda allt till en smidig deg. Degen skall vara ganska lös. Får jäsa ca 40 minuter under bakduk för att sedan bakas ut med vetemjöl. Kavlas till runda kakor, ca 1 cm tjock. Kavla sedan med kruskavel. Kakorna läggs på köks-/bakbord (en mjuk filt på bordet med ett baklakan på). Låt mjukkakan jäsa i god rumsvärme under bakduk i 1-1 1/2 timmar. Borsta bort överflödigt mjöl med en torr brödpensel innan gräddning. Gräddas i 275 grader på plåt så långt ner som möjligt i någon minut. Sedan någon minut på plåt så långt upp som möjligt. När man bakar denna mjukkaka har man därför alltid två kakor i ugnen. Låt svalna under bakdukar.


Jag har aldrig testat detta förut men jag hoppas att det blir lika gott som man föreställer sig.