Jag är för tillfället helt besatt av Greys anatomy säsong 2 så det är svårt att få tid över till något annat...jag ska dock försöka göra ett litet uppehåll så jag hinner baka ut brödet som jag påbörjade igår..
Ciabatta (kategorin: speciella bröd)
Detta italienska toffelliknande bröd finns i en uppsjö av varianter.
Karakräistiskt för en äkta ciabatta är ett lätt och luftigt inkråm med
stora hål.
Detta åstadkoms genom en fördeg eller poolish som får stå i rumstemperatur
över natten. En vek deg är nästan en förutsättning för att få den
rätta blåsbildningen.
4 bröd
Idealisk degtemperatur är 24 grader.
Dag 1, Poolish:
2g jäst
250g vatten (2 1/2 dl)
250g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt.
Vanligt vetemjöl funka utmärkt annars. =)
Poolish:
Lös upp jästen i vattnet och vispa ner mjölet till en tjock smet.
Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 24-48 timmar.
Dag 2, Bortgörning:
5g jäst
250g vatten (2 1/2 dl)
250g durumvete
125g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt.
Vanligt vetemjöl funka utmärkt annars. =)
15g salt (havssalt om du har)
Olivolja
Bortgörning: (Bortgörning betyder ungefär färdigknådning eller degknådning)
1. Lös upp jästen i vattnet. Väg upp mjölsorterna och tillsätt
poolishen. Knåda degen på låg hastighet i 13 min.
2. Tillsätt saltet och knåda degen elastiskt tills degen släpper från
bunkens kanter, ca 7 min.
3. Pensla en bakplåt med olivolja och lägg i degen. Tryck ut degen jämt.
4. Låt jäsa i 60-90 minuter
5. Sikta durumvetemjöl över bordet och stjälp upp degen.
6. Sätt ugnen på 250 grader med baksten eller plåt i ugnen (den skall
vara varm när du lägger in brödet för bakning).
7. Dela degen i fyra bitar och ställ in dem i ugnen. Spruta in vatten
med en blomspruta, eller kasta in lite vatten i ugnen, isbitar funkar
oxå bra.
8. Baka dem gyllenbruna, ca 25 minuter. Sänk temperaturen till 200
grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter lufta
ugnen genom att öppna ugnsluckan. Lufta efter ytterligare 5 minuter så
bli bröden riktigt knapriga.
9. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna på galler.