Resten av degen blev vanliga pepparkakor
Jag kunde inte låta bli att dekorera några men det visade sig att det är rätt trist och vad gör man egentligen med pepparkakor fulla med kristyr? Speciellt gott är det ju inte...
Nu är det jul här i vårt hus!
Till cirka 15 bars:
75 g smör
3 dl riven kokos
3 dl havregryn
1 dl vispgrädde
1,5 dl (210 g) ljus sirap
0,5 dl strösocker
175 g (cirka 2,5 dl) frysta lingon
1. Smält smöret i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen. Rör ner alla ingredienser utom lingonen.
2. Klä en ugnsform, cirka 23 x 23 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut två tredjedelar av smeten i formen. Strö lingon över och därefter resten av smeten.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter, den ska bli ordentligt gyllenbrun. Låt svalna lite, lossa kakan ur formen och skär den i bitar. Kakan smular sig lite, men det är precis som det ska vara.
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med kryddorna och blanda det och gräddfil med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
Smörj en sockerkaksform, bröa och fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Blanda ihop cremé fraishe och lingonsylt och servera med kakan.